Nederlands | Dialect | |
Aal / Paling | Aol | |
Aardappelen | Petatte | |
Aardappelpurree | Petatteperee | |
Aflikken | Lebbere | |
Appelbollen | Appelbûl | |
Appelstroop | Kroët | |
Asperges | Sperjus, Sperjes | |
Azijn | Aek | |
Balkenbrij | Kurboét, Kurboët | |
Biertje | Beerke | |
Bieten | Kroëte | |
Boekweitmeel | Bookesmael | |
Boerenkool | Boeremôs | |
Boontjes | Buëntjes / Buënkes | |
Boter / Margarine | Bótter | |
Boterham | Bótteram | |
Braambessen | Braomele | |
Breken b.v. eieren | Klutse | |
Brood | Broëd / Mik | |
Broodje | Brötchen | |
Broodkorstjes | Broeëdkörsjes | |
Broodmannetje | Weggemenke | |
Carbonade | Kermenaai | |
Champignons | Sjampiejons, Sjampijons | |
Chocola | Sjeklaat | |
Dessert (laatste gerecht) | Dessaer | |
Dikke groentesoep van alles wat langs het tuinpad staat | Rommelsoep [haofpaatesoep] | |
Diner | Dineej | |
Drankje | Drekske | |
Droog koekje | Pletske | |
Droogworst | Druúgwors | |
Een mopje b.v.slagroom | En möpke | |
Een ui | Hötje laúk | |
Eten | Aete | |
Framboos | Mummelke | |
Fruit | Gemeus | |
Geklopt (eten en drinken) | Gevoest | |
Groente | Greunte | |
Ham (rauwe) | Schink (greun) | |
IJs, IJsje | Iés, Ieske | |
Inmaakring / Kousenband | Bingel | |
Jachtschotel | Jachschôttel | |
Jenever | Foëzel, Foézel | |
Jonge jenever | Jônge klaore | |
Kaantjes | Kaoje | |
Kaas | Kiës | |
Karnemelk | Bôttermelk | |
Kauwen op b.v. taai vlees | Nierkse | |
Kleine aardappel | Kneuterke | |
Klokhuis | Kruüske | |
Knoflook | Lauk | |
Koffiedik | Drats | |
Komkommer | Kômkômmer | |
Kool | Kappes | |
Koolraap | Stekreup | |
Kruiden – Specerijen | Gekruuje | |
Kruisbessen | Stekbaere | |
Lege bast.van b.v. eetkastanje | Gus | |
Limburgse kaas | Fluiterskiës | |
Meel (wordt tegenwoordig gezegd) | Mael | |
Mierzoet | Iëmerig | |
Mik (brood) | Wek | |
Mopje b.v. slagroom | Möpke | |
Noten | Neut | |
Pannekoeken van boekweitmeel | Bookeskook | |
Peen met zijtakken | Stroebek | |
Peer (vrucht en gloeilamp) | Paer | |
Perzik | Piers | |
Pinda | Aolieneútje | |
Pindakaas | Pindakiés | |
Pruim | Proêm | |
Pruimtabak | Proémtebak | |
Raapstelenstamppot | Stillemôs | |
Reuzel | Lees | |
Rode bessen | Miëmere, Miémere | |
Rode kool | Roeje koél | |
Roken | Rouke / Rauke | |
Roomboter | Gôj bôtter | |
Rozijnenbrood in de vorm van een mannetje | Pubbe wekske | |
Rundervet | Bukvet | |
Sabbelen / Zuigen | Zoebele | |
Sapje | Sepke | |
Schil van b.v. appel of aardappel | Schaal | |
Schuimkraag | Schoëmkraag | |
Sinaasappel | Appelesién | |
Slagroom | Slaagraum | |
Snijbonen op zout in een ton om te bewaren | Tônnemôs | |
Snoepje | Babbelaer | |
Soep met alle groente uit De Tuin / Rommelsoep | Haofpaatesoep | |
Soeplepel – Opscheplepel | Schöplaepel | |
Soort buisman | Sekrei | |
Speculaas | Speklasie / Spúklasie | |
Spruiten / Spruitjes | Sproéte / Spruutjes | |
Suikerbieten | Sökkerbiete | |
Suikerpil (sacharine) | Segrientje | |
Tuinbonen | Wulleboëne | |
Veevoer | Viëvoor | |
Vergeeld spek (niet goed meer) | Gârstig spek | |
Vlees | Vleis | |
Voederbiet | Mangelwortel / Ônkelreup | |
Voorgekauwd eten | Bufke | |
Wijn | Wiën | |
Witte bonen tussen snijbonen | Nâkse kiendjes In ut graas | |
Worstjes | Wörskes | |
Zout | Zalt | |
Zuipen | Zoëpe | |
Zult (hoofdkaas) | Huidvleis | |
Zuurkool | Zoormoos / Zoormôs | |
Zuurstok | Sökkersteel |