GEWELD EN OVERLAST

Geweld of overlast
 
Burenruzie of overlast
Direct hulp
Huiselijk geweld
Seksueel geweld
Ouderenmishandeling
Kindermishandeling
Terug naar Infotheek-1

 

Burenruzie of overlast
In uw woonomgeving kunt u te maken krijgen met overlast. Geluidsoverlast bijvoorbeeld, of zwerfvuil en hondenpoep. Ervaart u zulke overlast? Ga dan eerst het gesprek aan met de buurtbewoners die het veroorzaken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u hulp vragen. Bijvoorbeeld aan een bemiddelaar of de wijkagent.
Problemen samen oplossen
U kunt eerst proberen om met de veroorzaker te praten. Doe dat het liefst op een rustig moment en ook op een rustige manier. Luister naar het verhaal van de ander en probeer begrip te tonen. Samen kunt u dan zoeken naar een oplossing waar u beiden achter staat. Op de website Problemenmetjeburen.nl staan tips voor een zo prettig mogelijk gesprek.
Zwerfvuil
Zwerfvuil is afval dat is achtergelaten op plaatsen waar het niet hoort. Het gaat vaak om verpakkingen: plastic flesjes, snoeppapiertjes.
U kunt het bij de gemeente melden als u zwerfafval aantreft. De gemeente zorgt ervoor dat het opgeruimd wordt. Hier gaat dan misschien wel wat tijd overheen.
U kunt ook zelf bijdragen aan een schone omgeving. Bijvoorbeeld door elke dag een stukje afval op te ruimen. U kunt dit bijvoorbeeld doen langs een route die u dagelijks loopt of fietst. Of bij een parkeerplaats waar u vaak stopt met de auto. U kunt ook samen met anderen een grote opruimactie houden. 
In de Gemeente Horst aan de Maas wordt periodiek een ZAP-actie gehouden. ZAP staat voor ZwerfAfval Prikken). De groepjes inwoners worden daarbij door de Gemeente gefaciliteerd met hesjes, prikkers, zakken, ophalen e.d..
Overlast melden
Overlast kunt u melden bij de gemeente.
Heeft u er direct last van, gebeurt het ‘s nachts of ontstaat er een bedreigende situatie? Dan kunt u de politie bellen op 0900 8844. U kunt ook contact opnemen met uw wijkagent.
Vertoont de overlastgever verward gedrag en heeft hij of zij volgens u dringend hulp nodig? En ziet u geen andere oplossing? Dan kunt u uw zorgen melden bij het meldpunt verplichte geestelijke gezondheidszorg. Het meldpunt verplichte geestelijke gezondheidszorg bekijkt dan wat er aan de hand is en onderzoekt of iemand misschien (verplichte) behandeling nodig heeft. Meer uitleg vindt u bij Verplichte zorg in de ggz.
De wijkagent
Overal in Nederland zijn wijkagenten actief. Binnen de wijk richt de agent zich op allerlei zaken, van sociale problemen tot kleine criminaliteit en van overlast tot milieuvervuiling. Samen met de bewoners zorgt de wijkagent voor een leefbare wijk. De wijkagent houdt contact met buurtbewoners, de gemeente en maatschappelijke organisaties.
Wanneer u contact wilt opnemen met uw wijkagent, kunt u kijken op de website van de politie.
Links
Problemenmetjeburen.nl
Politie.nl: wijkagenten
Overlastadvies.nl
Naar boven
Direct hulp
Bel bij een acuut dreigende situatie 112. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de politie of met Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
112 bij noodsituaties
Bent u in direct gevaar? Of is iemand in uw omgeving dat? Bel dan alarmnummer 112. Dit alarmnummer is alleen voor spoedgevallen.
De politie bellen: 0900 8844
Misschien is de situatie niet spoedeisend, maar wilt u wel snel hulp. U bent bijvoorbeeld slachtoffer of getuige geweest van geweld, maar er is geen directe dreiging meer. Dan kunt u de politie bellen op 0900 8844. U kunt dan vertellen wat er aan de hand is. Op basis van uw verhaal krijgt u hulp en advies. De politie komt bijvoorbeeld langs, of nodigt u uit om aangifte te komen doen. Of u wordt doorverwezen naar andere hulp.
Meldpunt Veilig Thuis
Meldpunt Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar voor het melden van huiselijk geweld. Voor hulp en advies kunt u dit meldpunt bellen op telefoonnummer 0800-2000 (gratis). Anoniem blijven is mogelijk.
U krijgt een hulpverlener aan de lijn die naar u luistert en advies geeft over de stappen die u kunt nemen. Deze medewerker kan ook helpen bij het organiseren van verdere professionele hulp.
Chatten met Veilig Thuis
U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur ook chatten met een medewerker van Veilig Thuis via de website van Veilig Thuis.
Melden via codewoord
Bent u slachtoffer van huiselijk geweld? U kunt dit ook melden door bij de balie van een apotheek het codewoord ‘masker 19’ te noemen. De apotheker schakelt dan Veilig Thuis in. Dit kan een uitkomst zijn als u niet op een veilige plek kunt bellen, bijvoorbeeld omdat u vanwege het coronavirus thuis moet blijven.
Ook als u twijfelt
Ook als u het vermoeden heeft dat iemand anders slachtoffer is van geweld of misbruik, kunt u bellen met Veilig Thuis. Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis.
Op de website Ik vermoed huiselijk geweld kunt u meer informatie vinden over wat u kunt doen bij vermoedens van huiselijk geweld.
Veilig Thuis is ook bereikbaar als het gaat om kindermishandeling.
Links
Veilig Thuis
Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
Naar boven
Huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat in de huiselijke kring plaatsvindt. Dat betekent dat degene die het geweld pleegt een gezinslid, familielid of vriend is van het slachtoffer. Bijvoorbeeld een (ex-)partner, ouder, kind, of een vriend van de familie. Heeft u te maken met huiselijk geweld, zoek dan hulp bij mensen uit uw omgeving of neem direct contact op met het meldpunt Veilig Thuis.
Erover praten
Het kan enorm helpen om erover te praten met iemand die u kent. Bijvoorbeeld een vriendin, een buur of een familielid. Er met iemand uit uw omgeving over praten is een belangrijke eerste stap. Het is vaak een hele opluchting om uw verhaal te vertellen. En samen kunt u op zoek gaan naar hulpverleners.
Meldpunt huiselijk geweld
U kunt bellen met het meldpunt Veilig Thuis: 0800-2000 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar). U wordt dan automatisch doorverbonden met een hulpverlener in uw eigen regio. De hulpverlener luistert naar uw verhaal en geeft advies. De hulpverlener kan ook helpen bij het organiseren van verdere hulp.
Anoniem bellen is mogelijk. Het nummer is afgeschermd en daarom niet terug te vinden op de telefoonrekening. Als u mobiel belt, wis het nummer dan wel uit het geheugen. Of bel eventueel met de telefoon van iemand anders.
Chatten met Veilig Thuis
U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur ook chatten met een medewerker van Veilig Thuis via de website van Veilig Thuis.
Melden bij de apotheek via codewoord
Slachtoffers kunnen ook een melding doen door bij de balie van een apotheek het codewoord ‘masker 19’ te noemen. De apotheker schakelt dan Veilig Thuis in. Dit kan een uitkomst zijn als u niet op een veilige plek kunt bellen, uit de buurt van de pleger. Bijvoorbeeld omdat u vanwege het coronavirus thuis moet blijven.
112 bellen
Zit u in een acuut bedreigende situatie, belt u dan met het alarmnummer: 112.
Aangifte doen
U kunt ook terecht bij de politie. Het is de taak van de politie om bescherming te bieden tegen huiselijk geweld.
Aangifte doen is belangrijk, want het gaat om uw veiligheid. En huiselijk geweld is strafbaar. De pleger kan ook hulp krijgen.
Huis- en contactverbod
De pleger kan van de burgemeester een huisverbod opgelegd krijgen: de pleger mag 10 dagen lang het huis niet meer in. In die tijd mag de pleger ook geen contact met u opnemen.
In die afkoelingsperiode kan de hulpverlening aan u en eventuele kinderen op gang komen. Als het nodig is, mag de burgemeester het huisverbod tot maximaal 4 weken verlengen.
Onderdak zoeken
Is er (nog) geen huisverbod opgelegd en denkt u erover om zelf bij de pleger weg te gaan? Veilig Thuis kan u informatie geven over mogelijke opvang. U kunt ook proberen onderdak te vinden bij iemand die u vertrouwt.
Zelf het huis uit gaan kan wel gevolgen hebben. Het kan gebeuren dat u hierdoor de woning later niet meer toegewezen krijgt.
Geweld stopt niet vanzelf
De pleger van het geweld is iemand die u goed kent. Dat maakt het moeilijk om hulp te zoeken. Toch is het belangrijk dat u hulp zoekt, hoe moeilijk dat ook is. Huiselijk geweld stopt vrijwel nooit vanzelf.
Heeft u kinderen, dan kunt u door hulp te zoeken voorkomen dat zij ook slachtoffer worden van geweld. Ook het zien van geweld is schadelijk voor kinderen.
Een slachtoffer helpen
Ook als u getuige bent van huiselijk geweld in uw omgeving, is het belangrijk dat u hulp inschakelt. Bent u niet directe getuige, maar heeft u wel vermoedens van huiselijk geweld in uw omgeving? Zoek ook dan hulp. Veilig Thuis kan uw vermoedens met u bespreken en advies geven.
Meer informatie over het herkennen van signalen van huiselijk geweld vindt u op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl en op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Links
Veilig Thuis
Rijksoverheid.nl: huiselijk geweld
Slachtofferhulp.nl: huiselijk geweld
Huiselijk geweld: organisaties bij u in de buurt
Naar boven
Seksueel geweld
Seksueel geweld is erg ingrijpend voor mensen die het meemaken. Praat erover met mensen die u vertrouwt. Of het afgelopen week gebeurd is, of langer geleden: hulp zoeken is nooit te laat.
Seksueel geweld
Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien.
Mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt kunnen zich daarna bang of verward voelen. Of in hun verdere leven problemen hebben met seks en relaties. Hulp zoeken is dus belangrijk, of het nu in de afgelopen week gebeurd is of langer geleden.
Praten helpt
Vaak is het heel moeilijk om te praten over een nare seksuele ervaring. Schaamte, schuldgevoel en angst kunnen ervoor zorgen dat mensen lang hun mond houden. Bovendien is de pleger vaak een bekende van het slachtoffer.
Toch is het belangrijk om er niet alleen mee rond te blijven lopen. Door het te vertellen kunt u steun krijgen en geholpen worden. Kies iemand die u vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend(in) of familielid. Het kan ook helpen om uw verhaal eerst op te schrijven.
Verhalen van mensen die het hebben meegemaakt
Op de website Watkanmijhelpen.nl vindt u verhalen van mensen die hulp hebben gezocht na een nare seksuele ervaring en wat dat voor hen heeft betekend.
Hulp zoeken bij het Centrum voor Seksueel Geweld
Of het afgelopen week gebeurd is, of langer geleden: hulp zoeken is nooit te laat. U kunt altijd contact opnemen met het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG): 24 uur per dag bereikbaar via 0800-0188. U kunt ’s avonds en ’s nachts ook chatten via de website van het CSG.
U kunt daar ook de korte hulpwijzer van het CSG invullen, die snel de mogelijkheden voor hulp weergeeft die bij uw situatie passen.
Bellen of chatten voor steun, hulp en advies
U kunt bij verschillende hulplijnen terecht voor advies en een luisterend oor:
Hulplijn Verbreek de stilte: 0900 9999 001
Veilig Thuis: 0800 2000 (24 uur per dag)
Fier: 088 20 80 000 (24 uur per dag en ‘s avonds en ‘s nachts ook chatten)
De Luisterlijn: 088 0767 000 (24 uur per dag, overdag ook chatten)
Bij al deze hulplijnen kunt u anoniem blijven als u dat wilt.
Lukt bellen of chatten niet, ga dan naar een apotheek en noem het codewoord ‘masker 19’.
Hulp in de eerste 7 dagen
Bij een verkrachting of seks tegen iemands wil is de hulp in de eerste week heel belangrijk. U kunt dan medicijnen krijgen om een soa, hiv of zwangerschap te voorkomen. Ook kan er bewijs worden verzameld voor als u later aangifte wilt doen. Wilt u zich lichamelijk laten onderzoeken na een ongewenste seksuele ervaring, neem dan zo snel mogelijk contact op met het CSG of met uw eigen huisarts.
Meer lezen over hulp in de eerste week op Watkanmijhelpen.nl
Informatie op Thuisarts.nl over medische hulp na een verkrachting
Aangifte doen
U kunt aangifte doen van seksueel geweld bij de politie. U krijgt dan eerst een gesprek met een zedenrechercheur. Hij of zij bespreekt met u wat er gebeurd is en wat er strafrechtelijk gezien mogelijk is. Daarna volgt politieonderzoek en eventueel een proces tegen de pleger.
Maak voor het doen van aangifte een afspraak via 0900-8844.
Slachtofferhulp: emotionele, juridische en praktische hulp
Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele, juridische en praktische ondersteuning aan mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt. Een medewerker van Slachtofferhulp kan bijvoorbeeld met u meegaan naar de rechtbank, helpen met het invullen van formulieren of gewoon een luisterend oor bieden. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Lotgenotencontact
Voor de verwerking kan contact met lotgenoten fijn zijn. Een paar initiatieven voor lotgenotencontact op een rij:
Slachtofferhulp Nederland: zowel online als offline lotgenotencontact
Lotgenoten Seksueel Geweld: chatten, een forum en een lijst van offline lotgenotengroepen
Seksueelgeweld.nl: forum en chatrooms (beperkt beschikbaar)
Iemand anders helpen
Heeft iemand in uw omgeving iets naars meegemaakt op seksueel gebied en wilt u hem of haar steunen? Op Watkanmijhelpen.nl vindt u tips en meer informatie.
Vermoedens van seksueel misbruik
Neem contact op met Veilig Thuis als u denkt dat er misschien sprake is van seksueel misbruik van een kind. U kunt ook bellen als u twijfelt. Meldpunt Veilig Thuis is gratis en 24 uur bereikbaar op 0800-2000.
Links
Slachtofferhulp: seksueel misbruik
Centrum Seksueel Geweld
Veilig Thuis
Watkanmijhelpen.nl
Naar boven
Ouderenmishandeling
Mishandeling van ouderen heeft allerlei vormen, zoals slaan, bedreigen, schelden, seksueel misbruik, verwaarlozing en financiële uitbuiting. Vaak gebeurt het juist door de mensen die heel dichtbij staan: partner, kinderen, kleinkinderen, mantelzorger, verpleegkundige of verzorgende. Kom in actie, als u met ouderenmishandeling te maken krijgt.
Erover praten
Denkt u dat een oudere wordt mishandeld? Praat er dan eerst over met iemand die de oudere ook kent. Probeer het ook te bespreken met de oudere zelf en met de persoon waarvan u denkt dat die de oudere niet goed behandelt. Misschien komt u erachter dat uw idee niet klopte. Tips voor het beginnen van het gesprek vindt u op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.
Blijkt uit de gesprekken dat er sprake is van mishandeling, kom dan in actie. U kunt melding doen van de situatie bij Veilig Thuis.
Meldpunten
Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor deskundige hulp en advies. Telefoonnummer: 0800-2000 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar).
U kunt ook terecht bij uw eigen huisarts, de politie of bij de zorginstelling waar het gebeurt.
Ouderenmishandeling herkennen
Ouderenmishandeling is lastig op te sporen, omdat veel ouderen mishandeling niet melden. Ze zijn vaak van de ander afhankelijk. Ze zijn bang, schamen zich of voelen zich machteloos.
Ondanks dat een oudere het vaak niet vertelt, kunt u ouderenmishandeling soms wel herkennen door te letten op bepaalde signalen. Bijvoorbeeld:
De oudere ziet er onverzorgd uit.
De oudere heeft blauwe plekken op vreemde plaatsen
De oudere maakt een angstige en depressieve indruk.
De oudere krijgt steeds meer schulden.
De verzorgende doet onverschillig over de situatie van de oudere.
De verzorgende laat anderen niet toe om alleen met de oudere te zijn.
Op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vindt u meer uitleg over het herkennen van ouderenmishandeling.
Ontspoorde zorg
Ouderenmishandeling ontstaat vaak doordat de oudere afhankelijk is van degene die hem of haar verzorgt. Dit kan een mantelzorger zijn, maar ook een beroepskracht.
Soms is de verzorger overbelast en is er geen sprake van opzet, maar is het meer een vorm van onmacht. In dat geval is er sprake van ontspoorde zorg.
Verzorgers kunnen ontspoorde zorg voorkomen door op tijd hulp te zoeken bij de mantelzorg. Dit kan overbelasting voorkomen.
Financiële uitbuiting
Financiële uitbuiting betekent dat mensen misbruik maken van het geld van een oudere. Bijvoorbeeld een dochter die zorgt voor haar vader met dementie, maar ondertussen stiekem boodschappen doet met de bankpas van haar vader.
Een manier om dit soort misbruik te voorkomen, is het maken van een levenstestament. Daarmee geeft iemand aan wie de geldzaken mag regelen, wanneer hij of zij dat zelf niet meer kan.
Links
Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl: ouderenmishandeling
Rijksoverheid.nl: wat is ouderenmishandeling?
 Zembla: ouderenmishandeling
Naar boven
Kindermishandeling
Voor kinderen is thuis, dus bij hun eigen ouders, broertjes en zusjes, bijna de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat die wereld liefdevol, voorspelbaar en veilig is. Als kinderen thuis niet veilig zijn, is dat heel schadelijk voor ze.
Kleine kinderen kwetsbaarder voor kindermishandeling
Baby’s en peuters lopen meer risico dan oudere kinderen, omdat zij minder vaak buiten het gezin komen. Ze gaan bijvoorbeeld nog niet naar school. Bovendien zijn ze te jong om over hun situatie te praten. Ze kunnen nog geen hulp vragen aan anderen buiten het gezin. Ook kinderen met lichamelijke problemen, probleemgedrag of minder goede sociale vaardigheden zijn extra kwetsbaar.
Mishandeling en verwaarlozing
Kindermishandeling bestaat uit verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing. Als in een gezin kindermishandeling voorkomt, gaat het vaak om een combinatie van vormen.
Oorzaken kindermishandeling
Meestal zijn er veel problemen thuis. Bijvoorbeeld omdat je als ouder overspannen raakt of omdat je relatieproblemen hebt. Misschien zijn er vervelende dingen gebeurd en zie je het zelf even niet meer zitten. Of ben je daar zoveel mee bezig, dat je niet goed voor je kind kunt zorgen. Wat doe je dan?
Zoek hulp voor jezelf
Als je jouw kind niet het veilige thuis kunt bieden dat je zou willen, zoek dan hulp. Kies voor je kind! Je hoeft er niet alleen voor te staan: praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je eigen ouders, broer of zus. Met een goede vriendin of met de buurman. Zij kunnen je helpen.
Zorg dat je kind veilig is
Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig is? Je eigen huisarts, maar ook de mensen van Veilig Thuis (0800-2000) geven je advies en helpen je om de situatie te veranderen.
Gaat het niet om je eigen kind? Bel dan ook Veilig Thuis om advies. Je bespreekt dan samen met een deskundige de situatie. Dat kan ook anoniem als je dat wilt.
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Bron: artikel Kindermishandeling op https://www.opvoeden.nl
Links
Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl: kindermishandeling
Naar boven